Klimeko – ekologiczne przetwory mleczne


Pomysł na stworzenie przetwórni mleka, bazującej na tradycyjnych i ręcznych metodach produkcji, zrodził się podczas pobytu Bogusława Klimczaka – założyciela i właściciela firmy – na praktykach w gospodarstwach ekologicznych na terenie Niemiec, Szwajcarii i Danii. Posiadając niezbędną wiedzę teoretyczną oraz 17-hektarowe gospodarstwo ekologiczne, rozpoczął produkcję oryginalnych białych serów. Widząc wzrost zainteresowania takimi produktami, postanowił rozbudować zakład i zwiększyć produkcję, a co za tym idzie – również asortyment. Przez niemal trzydzieści lat istnienia firmy, nie zmieniło się tylko jedno – metoda produkcji, czyli rękodzieło. Produkty Klimeko są w dalszym ciągu wytwarzane w sposób tradycyjny, a co najważniejsze – bez żadnych sztucznych dodatków do żywności. Stąd ich naturalny smak i wyjątkowa konsystencja.