Chlebolubni - Piekarnia Rzemieślnicza


Zaczęło się niewinnie, a właściwie tak, jak dzieje się zazwyczaj, Żaneta Gazda postanowiła upiec domowy chleb. Eksperyment przerósł oczekiwania wszystkich. Chleb był na zakwasie, pachnący, z chrupiąca skórką, nie można było wykazać, że długo utrzymuje świeżość, bo za każdym razem znikał zaraz po upieczeniu. To był ten rodzaj chleba, do którego nie potrzeba żadnych dodatków prócz dobrego masła, albo oliwy. Najpierw chleb uzależnił rodzinę i przyjaciół, a wkrótce potem zapotrzebowanie zaczęło przekraczać możliwości domowego piekarnika. I tu do akcji wkroczył Witold Gazda, który prócz zgłębiania tajników mąk, zakwasów i zaczynów, dobrał się także do rozpoznania chlebowych pieców, koszy, dzieży i mikserów. Tak powstała piekarnia Chlebolubni. Ich rzemieślnicze wypieki możecie zamawiać on line, są pieczone rano w dniu dostawy. Nowości i ciekawostki pojawiają się próbnie na środowym targu. Żaneta wciąż eksperymentuje :)