Włoszczyzna
Warzywa do włoszczyzny uprawia dla nas w swoim ekologicznym gospodarstwie pan Darek Krężlewicz z Leoncina. Ponieważ korzenie akumulują to, czym były karmione, kiedy tylko możecie, wybierajcie włoszczyznę z takich upraw.Połączenie w pęczku kilku warzyw, marchewki, pietruszki, selera oraz pora i kawałka kapusty, zasługuje na uznanie i narodową dumę. Taki gotowy zestaw, poręczny, zwalniający z wymieniania poszczególnych składników, nie jest na świecie powszechny, ale za to bardzo praktyczny. Kiedy robicie większe zakupy, nawet, gdy nie macie jeszcze w głowie gotowego planu kulinarnego, kupujcie włoszczyznę, przyda się na pewno.W przygotowaniu zup jest niezastąpiona, wywarowi nadaje słodycz i aromat. Czy gotujemy rosół, krupnik, kartoflankę, grochówkę czy ogórkową, składnik wiodący nie zabłyśnie bez jej udziału. Gdy włoszczyzna jest treścią naczelną i w garnku powstaje zupa jarzynowa,...