Gorgonzola
Gorgonzola powstaje z pełnotłustego mleka krowiego. Region, gdzie produkuje się oryginalną, oznaczoną symbolem DOC, rozciąga się między Lombardią a Piemontem, daleko poza miasteczko Gorgonzola, od którego pochodzi nazwa. Pierwszym stadium gorgonzoli jest ser stracchino, bardzo delikatny i nietrwały, po zaszczepieniu bakterii zaczyna dojrzewać, nabiarając nowego smaku. Młoda gorgonzola jest łagodniejsza, mówi się o niej dolce - słodka. Starsza ma więcej pleśni, staje się gruzełkowata i zdecydowanie ostrzejsza w smaku. Razem z angielskim stiltonem i francuskim roquefortem stanowią najmocniejszą trójkę wśród niebieskich serów pleśniowych. Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku 4 filety białej ryby, np. soli łyżka mąki 4 łyżki masła sól sos: 100 g gorgonzoli łyżka masła 2 łyżki brandy 400 g szpinaku szklanka słodkiej śmietanki sól,...