Do czytania — chorizo RSS



Chorizo

Chorizo (czyt.: czoriso) - paprykowa kiełbaska z Hiszpanii zazwyczaj wykorzystywana jest jako wędlina. Podawana na kanapce, albo wśród wyboru przekąsek - tapas. Ale jeśli potraktujemy chorizo jako przyprawę, to zastosowań będzie znacznie więcej. Dlatego warto ją mieć stale w lodówce. Nasze kiełbaski są miękkie, krótkie i pękate, ale w Hiszpanii występują w różnych wersjach. Mogą być długie i cienkie, podobne do kabanosów, grube jak krakowska, albo okrągłe, jak salceson. Wszystkie są czerwone od papryki, czasami ciemne od wędzenia, świeże i miękkie jak metka, lub sezonowane, twarde i wysuszone, nadające się do żucia. Podstawą składu jest mięso i tłuszcz wieprzowy, sól i suszona papryka. Proporcje słodkiej oraz pikantnej decydują o mocy kiełbaski. Surowe chorizo sezonuje się przez kilka tygodni, a proces...

Kontynuuj odczyt