Pita


Chlebek pita charakteryzuje się tym, że jest płaski. Zazwyczaj można w nim zrobić kieszonkę, ale w wersji greckiej to miękki, elastyczny, drożdżowy podpłomyk, który jest wewnątrz spójny. Świetnie się przechowuje w zamrażarce, lub lodówce. Po podgrzaniu, podajemy go jako pieczywo do nabierania past i kremów, jako dodatek do zupy, albo wykorzystujemy jako spód rozbudowanej kanapki. 

Wkładem podstawowym niech będzie kofta lub dowolne wariacje na jej temat. Mielone kotleciki w formie balasków, można przygotować z mięsa, ciecierzycy, cukinii, mrożonego bobu, groszku, smażonych warzyw korzeniowych, gotowanej soczewicy, albo ryb. Spoiwem składnika głównego niech będzie cebulka podsmażona z czosnkiem i tartym korzeniem selera (daje kleistość), suto doprawiona świeżymi ziołami, nasionami fenkuła, kuminem, chili i pieprzem. Dodatek jajka jest opcjonalny, czasami trzeba dodać bułki tartej, jeśli balaski się rozpadają. Panierowane lub nie, smażymy na oliwie i osuszamy na papierze.

Smarowidło do pity najpopularniejsze to hummus lub tzatziki. Można tworzyć wariacje: hummus buraczkowy, tzatziki rzodkiewkowe, lub wymyślać nowe wersje kremów na bazie zmiksowanego awokado, sera pleśniowego, twarożku koziego, puree z żółtego grochu. Gęsty jogurt lub mascarpone będą dobrym wzmacniaczem aksamitnej konsystencji.

Sałatki, które planujemy wpakować do pity powinny być pokrojone drobno i doprawione żywym winegretem. Wyrazista będzie sałatka ze smażonych z czosnkiem boczniaków lub pieczarek, z różyczek kalafiora, pieczonych w piekarniku, albo z ziaren ciecierzycy obsmażonych w przyprawach na patelni i połączonych z mnóstwem siekanych ziół i prażonymi orzechami laskowymi.

Płynne sosy powinny równoważyć pozostałe smaki. Jeśli kotleciki pikantne, to sos jogurtowy, cytrynowo-miętowy albo kolendrowy, jeśli w sałatkach mało ziół, to przyda się salsa verde lub płynne pesto, jeśli ostrości było skąpo, to dajmy na stół harrisę, salsę z chili chipotle lub z jalapeño.

Chrupiące posypki to urocze drobiazgi na finał, mieszanka uprażonego sezamu z solą, pestkami słonecznika i tłuczonymi orzechami, rumiane płatki migdałowe zmieszane z pękatymi pestkami dyni, ziarenka wzmocnione czarnuszką, chili, zatarem. Jeżeli nie mamy czasu przygotowywać domowej mieszanki, rolę tę mogą pełnić pokruszone pikantne orzeszki ziemne ze sklepu, albo prażona cebulka.

Pita smakuje najlepiej krótko podgrzana tuż przed podaniem. Możemy wrzucić ją do tostera, albo zwilżyć oliwą z obu stron, posypać oregano i podgrzać pod przykryciem na suchej, gorącej patelni.

Można na niej układać dowolne kombinacje ciepłych lub zimnych dodatków. Grillowane halloumi skropione pesto z mnóstwem różnych sałat, albo gorące chorizo z zieleniną i mayo-chipotle, albo podgrzaną soczewicę z dynią hokkaido i przyprawami.

Grecy wykorzystują też pitę do przygotowania szybkiej niby pizzy. Zimny  placek smarują sosem pomidorowym, na tym układają plastry usmażonych bakłażanów i plastry pomidorów, posypują kruszoną fetą, tartym parmezanem lub graną i wstawiają do gorącego piekarnika. To bardzo satysfakcjonująca przekąska.

Kofty z groszku
  • 450 g mrożonego groszku
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki oliwy
  • po 3 łyżki siekanego szczypioru, kopru, mięty
  • sól, pieprz, chili, cukier
  • 2 łyżki kuminu w proszku
  • 1 łyżka kruszonej papryki
  • 2 łyżki bułki tartej

Cebulę i czosnek dobrze zeszklij na oliwie, dodaj przyprawy i zioła. Groszek ugotuj w wodzie z solą i cukrem, odcedź. Zmiksuj, pozostawiając niespójną fakturę. Dodaj masę groszkową do cebulowej, wbij jajko, bułkę tartą i dobrze wymieszaj. Formuj w dłoniach i smaż nieduże balsaki na oliwie, osuszaj na papierze.

Ciepła sałatka z grzybów

  • 2 garście posiekanych grzybów (boczniaki, podgrzybki, pieczarki)
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • kruszone chili, pieprz, sól
  • oliwa

Rozgrzej oliwę, zeszklij czosnek, dodaj grzyby. Smaż, mieszaj, aż się zrumienią i stracą wodę. Dodaj natkę, sól i pierz, wymieszaj. Podawaj z zieleniną doprawioną winegretem.

 

Do kupienia w sklepie: Pita grecka, Kofty orientalneTzatziki, Fava, Salsa jalapeño, Salsa mayo-chipotle, Hummus, Halloumi, Grecka feta, Chorizo